Wil je een noodpakket zelf samenstellen of koop je dit liever kant-en-klaar? In dit artikel geven we een korte inleiding hoe het samenstellen van een noodpakket werkt. En op welke zaken je dient te letten.
Noodpakket zelf samenstellen
Wanneer je zelf een noodpakket samenstelt is het belangrijk om te begrijpen wat je precies nodig hebt. Via Crisis.nl heeft de overheid een lijst met noodpakket-onderdelen samengesteld waarin wordt aangegeven wat je nodig hebt.
Met een goed noodpakket ben je voorbereid op crisissituaties en kun je het uithouden tot de reddingsdiensten er zijn. Of tot dat de brand op het industrieterrein geblust is, de stroomstoring voorbij is of de rust op straat weer door de politie hersteld is.
Inhoud van het noodpakket
Onderdelen van het noodpakket zoals onze overheid dit adviseert zijn onder andere voedsel en water voor drie dagen, een radio, een zaklamp, eerste hulp-kit, lucifers, kaarsen, dekens, gereedschap en een waarschuwingsfluitje.
Een deel van deze zaken heb je mogelijk al in huis. Andere spullen dien je misschien nog te kopen. Het is wel zo fijn wanneer je een compleet noodpakket hebt. Zo hoef je niet te lopen zoeken en heb je alles op één plaats klaar staan op het moment dat je het nodig hebt.
Zelf een overlevingspakket samenstellen is dus een manier van voorbereiding op calamiteiten, noodsituaties en rampen. Lees ons blog-artikel "Wat zit er in een noodpakket" voor meer info over de inhoud van een goede noodvoorziening.
Compleet noodpakket kopen
Het kost tijd om uit te zoeken wat je precies nodig hebt en waar je het kunt kopen. Is die radio wel geschikt voor een noodpakket, werkt deze zaklamp nu op algemeen verkrijgbare batterijen en welke isolatiedeken moet ik hebben? Om hier mee te hoeven worstelen kiezen steeds meer mensen voor een kant-en-klaar noodpakket.
Je kunt hierbij kiezen uit diverse pakketten, van een basispakket dat precies voldoet aan de eisen die onze overheid stelt aan een noodpakket tot noodpakketten die nog veel uitgebreider zijn zoals onze Bug-in-Bag.
In de webwinkel van Noodzaken.nl worden bijvoorbeeld de volgende Denk Vooruit varianten aangeboden:
Dit basis noodpakket is bedoeld om je door de eerste 72 uur van een noodsituatie heen te helpen. In dit noodpakket bevindt zich tevens een EHBO-verbandtrommel. Belangrijk wanneer er iemand gewond raakt.
Omdat informatie zeer belangrijk is tijdens noodsituaties beschikt het noodpakket Apex over een luxe noodradio, een compacte FM/AM-radio waarmee je de rampenzenders kunt ontvangen. Deze radio heeft een ingebouwde felle LED-lamp en een 1.000mAh accu. De interne accu kun je opladen met de zwengel, via de USB aan een powerbank of met het ingebouwde zonnepaneeltje. Deze radio zit dus nooit zonder stroom en je hoeft dus geen batterijen te kopen of bij in het noodpakket te stoppen. Ook kun je bv. je telefoon opladen met de Noodradio.
Deze noodpakketten zijn bedoeld voor de eerste 72 uur van een ramp. Ze komen voort uit de Denk Vooruit campagne van de overheid. Hier kun je alle noodpakketten van Denk Vooruit bij Noodzaken zien.
Wat zou je verder nog in je noodpakket moeten stoppen?
Een standaard noodpakket van Denk Vooruit is samengesteld om je door de eerste 72 uur van een calamiteit heen te helpen. Veel mensen besluiten om dit noodpakket nog verder uit te breiden. Naast de basislijst met noodartikelen zoals die in de noodpakketten van Noodzaken zitten wordt aangeraden om minimaal voor drie dagen water en voedsel in of bij je noodpakket te bewaren.
Naast voldoende drinkwater en eten (zoals noodrantsoenen) zouden we zeker ook een waterfilter of waterzuiveringstabletten aan je noodpakket toevoegen.
Verder moet je er aan denken kopieën van identiteitsbewijzen, verzekeringspapieren en contant geld in of bij het noodpakket te bewaren. Daarnaast is het verstandig reservesleutels van je huis of auto in het pakket te doen en een plattegrond van de omgeving.
Het is belangrijk om tijdens een noodsituatie aan je hygiëne te denken. Daarom wordt ook geadviseerd om naast desinfecterende handgel ook verzorgingsartikelen als wc-papier, zeep en maandverband op te slaan. Gebruik je medicijnen? Stop deze dan ook in jouw noodpakket!
Daarnaast kun je nog denken aan toevoegingen als een noodtoilet, warmtezakjes, een extra zaklamp of lantaarn en medische hulpmiddelen van persoonlijke aard.
Wil je nóg beter voorbereid zijn op rampsituaties?
Dit uitgebreide bug-in-bag noodpakket verzekert je van zelfredzaamheid in rampsituaties als je thuis op hulp wacht. Doordat je deze tas ook als rugzak kunt dragen is dit noodpakket ook in te zetten als bug-out-bag.