• Lorem ipsum

Noodpakket met voedsel samenstellen

20 Mar 2023
door Noodzaken

Ga een noodpakket met voedsel samenstellen om goed voorbereid te zijn op noodsituaties. Voor wanneer je thuis of onderweg bent, of op trektocht door de wildernis gaat.

In al deze gevallen zou je goed na moeten denken over de samenstelling van jouw noodpakket, noodvoorziening of bagagelijst. Naast allerlei basiszaken en voor de hand liggende onderdelen op je bagagelijst zou voeding ook een onderdeel moeten zijn waar je over na gaat denken. Voedsel dat je kunt meenemen wanneer je op pad gaat, thuis kunt bewaren in je (nood)voorraad of wilt verpakken in je noodpakket.

Via Noodzaken.nl bieden we ook verschillende soorten en types voedsel aan:

Noodrantsoenen – voedsel voor in nood

Wanneer er zich een noodsituatie voordoet is het prettig wanneer je voorbereid bent. Een populaire oplossing voor dit soort situaties is het NRG-5 noodrantsoen. In één doos zit een voorraad van 24 verpakkingen van 500 gram en 2300 calorieën per stuk. Je kunt het rechtstreeks vanuit de verpakking eten of het aanmaken met water om als pap te eten. Met één doos NRG-5 kun je het een maand volhouden. NRG-5 blijft gegarandeerd minimaal 20 jaar houdbaar.

Kant-en-klare maaltijden

Kant-en-klare maaltijden zoals je die in de supermarkt vindt hoef je alleen op te warmen. Je hoeft geen water toe te voegen. Je kunt de inhoud in een pannetje doen en al roerend opwarmen. De kant-en-klare maaltijden die je in de supermarkt kunt kopen zijn met een houdbaarheid van maximaal een jaar minder lang houdbaar dan de meeste preppers graag zien. Voor in een noodpakket of noodvoedselvoorraad zijn dit soort maaltijden dan ook wellicht minder geschikt.

Maar wil jij meer afwisseling in je noodvoorraad en vind je het geen probleem om sommige onderdelen wat eerder te rouleren? Dan is het wel een hele smakelijke optie om ook voor een aantal van dit soort maaltijden te kiezen. Het grote voordeel is dat het eten van goede en gevarieerde maaltijden in noodsituaties een belangrijke manier is om het moreel hoog te houden.

Wat is trouwens rouleren?

Rouleren is het gebruiken van items in je normale dagelijkse voedselvoorziening waar de THT-datum van in zicht komt. 

Zelf verhittende maaltijden

Omdat het opwarmen van maaltijden een probleem kan zijn is het een idee een aantal zelf verhittende maaltijden in je noodpakket of noodvoorraad te stoppen. Je hebt hier geen kookstel voor nodig, de maaltijden maken zichzelf klaar! Houd er hier ook rekening mee dat deze maaltijden ook slechts kortere tijd houdbaar zijn, tot maximaal een jaar. Als je deze self-heating maaltijden aan jouw noodpakket of voorraad toevoegt moet je de houdbaarheid dus periodiek controleren en tijdig gebruiken om te voorkomen dat je voedsel weg moet gooien. En dat is natuurlijk zonde.

Gevriesdroogde voeding

In tegenstelling tot kant-en-klare en self-heating meals blijft gevriesdroogde voeding veel langer houdbaar. Daarentegen heb je wel water nodig om dit voedsel te bereiden. Maar de bereiding is wel kinderlijk eenvoudig; je hoeft slechts warm of koud water toe te voegen, de inhoud van de verpakking goed door te roeren en enkele minuten te wachten om van een heerlijke maaltijd te kunnen genieten. De houdbaarheid is minimaal een jaar of 5. Gevriesdroogd voedsel neemt weinig ruimte in en is lichtgewicht. Het is dus ook een goede optie voor mensen die op trektocht door de wildernis gaan.

Samengestelde voedselpakketten voor meerdere dagen

Wil je voorbereid zijn op 30 dagen zonder de beschikking tot verse voeding? Dan is dit 30-dagen noodvoedselpakket ideaal.  Dit noodpakket is meer dan 15 jaar houdbaar en beschikt over een variatie van allerlei soorten voeding. Voor de bereiding van deze voeding heb je enkel warm en koud water nodig. Uiteraard is er ook schoon drinkwater nodig om deze voeding te bereiden. Houd daar rekening mee door water op te slaan of de mogelijkheid te hebben water zelf te kunnen filteren of zuiveren. Je kunt dit doen met waterzuiveringstabletten of met een waterfilter. Gebruik één van deze oplossingen om jezelf van schoon drinkwater te verzekeren. Naast deze oplossingen vind je in ons assortiment ook ingeblikt brood, combinatie-pakketten en noodrantsoenen. Doorloop ons assortiment aan lang houdbaar voedsel en ontdek welke oplossing het best bij jou past.