• Lorem ipsum

Feuerhand olielampen - een introductie

23 Nov 2023

Dit jaar bestaat Feuerhand 130 jaar. Als traditioneel Duits merk brengt Feuerhand sinds 1893 mensen samen door licht en vuur. Door een lichtbron te maken die onafhankelijkheid biedt en robuust en duurzaam is. De enige lamp die heden ten dage nog in productie is is de Feuerhand Baby Special 276.

Het productie-proces:

 

Met het nagenoeg onbreekbare glas, de lange brandduur en het mooie licht is de Feuerhand stormlantaarn een populair artikel onder preppers, buitensporters, kampeerders en zomeravond-tuinzitters. Sinds 2014 maakt Feuerhand deel uit van de Petromax Group.

De Baby Special 276 klassieker
De klassieker met petroleum. De meest verkochte versie is de originele zink uitvoering, maar de overige twintig(!) kleuren zijn ook zeer in trek. Iedereen heeft wel een favoriete kleur, maar denk ook eens aan stormlampen in bedrijfskleuren of bijvoorbeeld oranje bij Nederlands gerelateerde events. Bij Noodzaken hebben we alleen de uitvoering in zink. Zou je een lamp in een andere kleur wensen, laat het ons weten. Wellicht kunnen we je er aan helpen. En als er veel vraag naar een bepaalde kleur is zouden we deze ook in het assortiment kunnen gaan opnemen.

Werking
Het werkingsprincipe van de Feuerhand stormlantaarn is al ruim 125 jaar vrijwel onveranderd. De bediening is heel eenvoudig en het onderhoud vergt weinig inspanning.

Tips en trucs over het gebruik van een olielamp

Meer weten over het gebruik van een olielamp? Over welke lampolie geschikt is, hoe je hem aansteekt en de lont verzorgt, lees dan het artikel dat we hierover geschreven hebben.

Meer informatie over Feuerhand

Voor meer informatie over Feuerhand kun je eens een kijkje nemen op de Nederlandse Facebook- of de Instagram-pagina.

Tips om meer uit je Baby Special 276 te halen:

  • Verander het licht door een reflector te plaatsen. Dat maakt het fijn om bij het licht te lezen bijvoorbeeld.
  • Bekijk het onderstaande instructiefilmpje voor het in gebruik nemen van de stormlantaarn.
  • Is mijn stormlantaarn lek? In veruit de meeste gevallen is dit gemakkelijk zelf op te lossen door goed gebruik. Er is een handig stappenplan gemaakt dat je hieronder vinden kunt. 
  • Bescherm het oppervlak waar je je olielamp op plaatst met de coaster. De fraaie bamboe onderzetter van Feuerhand zorgt er daarnaast voor dat de stormlantaarn altijd stevig staat. 

De Feuerhand stormlantaarn in gebruik nemen:

 

Is mijn stormlamp lek?

Mocht je het gevoel hebben dat je stormlamp lekt, dan hebben wij enkele aanwijzingen waarmee je kunt achterhalen of alles goed werkt met je stormlamp. De meeste olielampen voelen vettig en 'zweten' op de zgn. felsnaden aan de onderzijde. Soms ontstaat het spontaan na een tijdje of het houdt ineens op en je hebt er vervolgens nooit meer last van. Het is een karakteristiek die bij de olielamp hoort, zoals je ook vaak kaarsvet op een kandelaar tegenkomt. Als je stormlamp wat olie lijkt te lekken of vettig aanvoelt, kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

1. Check olieniveau. Is de tank te vol? Indien nodig, verlaag het olieniveau tot aan de uitstulping.

Een veel voorkomende oorzaak van olielekkage is dat het niveau in je tank te hoog is. De tank van de Feuerhand stormlamp is 300 ml. Wanneer je per ongeluk te veel olie in de tank doet, kan er wat olie uit de tankdop kruipen of via de brander ontsnappen. Houd er rekening mee dat brandstof uitzet bij verhitting.

Check olieniveau. Is de tank te vol? Indien nodig, verlaag het olieniveau tot aan de uitstulping. je hoeft je geen zorgen te maken: je stormlamp is niet kapot, alleen een beetje overvol. Om het vulniveau niet te overschrijden, kun je de instructies volgen in je gebruiksaanwijzing, zodat je de lekkage van je stormlamp snel kunt verhelpen.

2. Check lont. Bij een te hoog uitgedraaid lont in rust, deze terug draaien. 

De snelle ontsteking van je lontpunt is te danken aan capillaire krachten. Deze transporteren de lampolie continu naar het uiteinde van de lont. Dit betekent echter dat de lont ook olie naar boven transporteert als de stormlamp niet in gebruik is. Als de lont iets te ver uitsteekt, kan de olie die naar boven wordt getransporteerd over de brander ontsnappen. Om dit te voorkomen kan de pit gewoon iets verder teruggedraaid worden totdat deze bijna niet meer zichtbaar is, dan kan de olie vanaf dit punt niet meer zo gemakkelijk ontsnappen.

3. Teveel beweging en wisselen van positie

Als de stormlamp eenmaal gevuld is, laat hem dan bij voorkeur rechtop staan of hangen en voorkom beweging. De stormlamp heeft kleine openingen die zorgen voor voldoende luchttoevoer. Als je je stormlamp verplaatst terwijl deze vol is, kan door het heen en weer klotsen ook de brandstof in je stormlamp weglekken. Uiteraard is de stormlamp helemaal intact. Voor de stormlamp geldt het volgende: als deze op zijn plaats blijft, blijft de olie ook op zijn plaats. 

Probeer het verplaatsen van je stormlamp dus te beperken tot datgene wat absoluut noodzakelijk is. Een kleine tip: als je de stormlamp naar een andere plek brengt, leeg dan de tank voordat je hem vervoert. Zo verklein je de kans op lekkage van je stormlamp tot een minimum.

4. Temperatuurschommelingen en -veranderingen

Als je stormlamp een vaste plaats heeft, niet overvol is, maar toch een olieachtige film op het oppervlak heeft, is er nog een ander punt dat van invloed kan zijn op het lekken van je lantaarn: de temperatuur. Als het warm is op terras of balkon zet de lampolie in je lantaarn uit, als het kouder is krimpt deze.

Dit is in principe niet merkbaar. Door temperatuurschommelingen kan er echter wat olie uit je stormlamp lekken, vooral als de nachten koel zijn maar de dagen erg warm. Als dit het geval is, kun je er zeker van zijn dat alles in orde is met je stormlamp.

Als je je stormlamp niet ergens kunt opbergen waar deze tegen temperatuurschommelingen beschermd is, leeg je na gebruik eenvoudigweg de tank. Dit is de eenvoudigste manier om het ongewenst kruipen van de lampolie te voorkomen.

5. Neem contact op

Zoals je kunt lezen, kunnen er verschillende redenen zijn die ervoor zorgen dat er wat brandstof uit je stormlamp ontsnapt, waardoor deze lek lijkt. Deze beperken echter de functionaliteit van je stormlamp niet en in de meeste gevallen kun je deze in zeer korte tijd eenvoudig zelf verhelpen. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je contact opnemen met ons.