• Lorem ipsum

Beginnen met preppen

23 Feb 2023
door Noodzaken

Wat is preppen?

Als we naar de televisie kijken, lijkt het net alsof grote rampen alleen maar in andere, vaak ver weg gelegen, landen voorkomen. Maar een grote stroomstoring, een terreurdaad of een zware overstroming kan natuurlijk ook hier in Nederland gebeuren. Weet jij wat je dan gaat doen om te overleven?

Preppen betekent dat je je voorbereidt op slechtere tijden, calamiteiten, noodsituaties of rampen. Iemand die 'prept' heet ook wel een 'prepper'. Een prepper probeert zich zo goed mogelijk voor te bereiden op calamiteiten en noodsituaties.

De woorden ‘prepper’ of ‘preppen’ komen van het Engelse werkwoord ’to prepare’ wat letterlijk ‘voorbereiden’ betekent. Een goed voorbereid persoon vergroot zijn overlevingskansen. Hij kan zich tijdens noodsituaties gedurende een bepaalde tijd redden. Situaties waarbij de overheid of hulpdiensten (nog) niet in staat zijn de burger te hulp te schieten.

En echt waar, preppers zijn veelal mensen zoals jij en ik, die nadenken over dat soort gebeurtenissen.

Waar bereidt een prepper zich op voor?

Een prepper kan zich op een heel scala aan scenario’s voorbereiden. De ene prepper bereidt zich voor op een stroomonderbreking van enkele dagen. Een ander verwacht een ontwrichting van de samenleving. Dat kan een ontwrichting zijn als gevolg van een (natuur)ramp, cyberaanval of sociale, economische of politieke onrust. Daar probeert de prepper zich op voor te bereiden. 

In veel van de mogelijke calamiteiten en rampenscenario’s kunnen belangrijke voorzieningen niet meer werken, zoals water, elektriciteit en de voedselvoorziening. In hele ernstige scenario’s is er mogelijk helemaal geen centraal gezag meer. Er is wetteloosheid en plunderingen zijn aan de orde van de dag.

Bijna iedereen is wel een beetje prepper

Ook iemand die zich voorbereid op brand in huis is feitelijk een prepper. Mensen die desinfecterende handgel of mondkapjes kopen om zich te beschermen tegen het Corona-virus zijn ook preppers. Het is dus heel waarschijnlijk dat jij er ook wel eentje bent. Zo zie je dat het heus niet allemaal Doomsday Preppers zijn. Vaak zijn preppers hele nuchtere mensen, die niet alles om zich heen vanzelfsprekend vinden. Mensen die praktisch nadenken over de gevaren om zich heen. Van voor de hand liggende gevaren zoals een stroomstoring of een overstroming tot aan extreme situaties zoals een nucleaire catastrofe of oorlog. 

Onze overheid helpt ons toch bij een ramp?

Veel mensen vertrouwen erop dat de overheid hen wel gaat redden in het geval van nood. Maar in sommige noodsituaties functioneert de overheid niet meer. Of duurt het enige tijd voordat de overheid in staat is op adequate wijze hulp te bieden. Een prepper, of voorbereid mens, houdt hier rekening mee door zich goed voor te bereiden op dit soort situaties. 

Hoe bereidt een prepper zich voor?

Om je goed voor te bereiden op een noodsituatie heb je twee zaken nodig; hulpmiddelen en kennis en vaardigheden.

I. Kennis en vaardigheden

Voor het gemak en de eenvoud scharen we deze beide zaken onder een noemer. Zonder kennis en vaardigheden kun je nog zoveel overlevingsspullen in huis halen, maar weet je in een noodsituatie niet wat je er mee aan moet.

Kennis en vaardigheden zijn misschien wel de meest onderschatte en ondergewaardeerde zaken bij het preppen. Om te kunnen overleven moet je veel dingen doen en weten. Je hebt praktische vaardigheden nodig. Het kan nuttig zijn om te weten hoe je jezelf kunt verdedigen of hoe je een wond kunt behandelen zonder medische hulpmiddelen. Concrete kennis is belangrijk. Je vergroot je overlevingskansen enorm als je weet welke planten eetbaar zijn en welke niet. Of hoe je water drinkbaar kunt maken.

Kennis en kunde zijn ook belangrijke en waardevolle assets of ruilmiddelen. Iemand die veel weet over overleven of die bepaalde (ambachtelijke) vaardigheden heeft krijgt vaak bescherming van een groep.

Oefen je skills!

Zorg dus dat je veel kennis vergaart én deze kennis regelmatig toepast. Oefen dus zo nu en dan eens. Doe alsof de stroom uitvalt of dat er brand in huis is. Ga met je gezin een dag het bos in en pas je survival-skills toe tijdens een lange wandeling. Kook een primitieve maaltijd onderweg of bouw een schuilplaats met behulp van een tarp, takken en wat paracord.

Medische kennis kun je oefenen door af en toe als EHBO-er aan het werk te gaan. Door te oefenen voorkom je dat je fouten maakt op het moment dat het er echt op aan komt.

II. Hulpmiddelen ter voorbereiding

Preppers vergroten hun overlevingskansen bij een noodsituatie door naast kennis en vaardigheden gebruik te maken van hulpmiddelen. Ik zal hier de belangrijkste noodartikelen op een rij zetten:

Noodpakket

De basis, het hart en de start van elke voorbereiding is een goed noodpakket. Een noodpakket is een verzameling artikelen die je bij elkaar bewaart zodat je die altijd snel bij de hand hebt mocht er iets gebeuren. Een goed noodpakket zorgt er voor dat je bij een noodsituatie beschikt over aantal zaken.

Het zorgt tijdens calamiteiten voor warmte, licht, informatie, eerste hulp bij ongelukken en signalering. Die-hard preppers zullen niet snel een kant-en-klaar noodpakket kopen, maar stellen deze het liefst zelf samen.

Wil je meer weten over noodpakketten en wat er allemaal in zit, lees dan ons artikel ‘wat zit er een noodpakket‘.

Voedsel (noodrantsoenen) en water

Recent (2022) heeft de overheid haar richtlijnen ten aanzien van het noodpakket aangepast. Volgens de overheid behoren water en voedsel nu ook bij de inhoud van je noodpakket. Voor de duidelijkheid houden wij het onderdeel water en voedsel even apart van het noodpakket. Maar wij zijn er wel over eens dat water en voedsel beslist onderdeel uit zouden moeten maken van van je noodvoorziening.

In een noodsituatie kan het moeilijk of gevaarlijk zijn om aan voedsel en drinkwater te komen. Preppers spelen hierop in door noodvoorraden aan te leggen van lang houdbaar voedsel, noodrantsoenen, waterfilters en drinkwater.

Dit kan gaan om een voorraad voor enkele dagen, bijvoorbeeld voor tijdens een overstroming of langdurige stroomuitval. Dit is ook de voorraad die ook onze overheid adviseert om minimaal in huis te hebben. Maar er zijn ook preppers die voorraden voor meerdere weken, maanden of zelfs jaren aanleggen. Je kunt voor de zekerheid ook voorraden op meerdere locaties bewaren. Er bestaan tegenwoordig veel soorten voedingsmiddelen die geschikt zijn voor de langdurige opslag. En veel zijn er ook nog best smakelijk.

Survival-kit

In geval van nood heb je een set met spullen die je kunt gebruiken om te overleven. Veel voorkomende items in een survivalkit zijn een zakmes, waterzuiveringstabletten, touw en middelen om vuur en/of licht mee te maken. Hier kun je nog vele andere artikelen aan toevoegen, zoals een middelen om een schuilplaats te maken (bijvoorbeeld een tarp-poncho), medische hulpmiddelen of een seinspiegel of fluitje.

Een survivalkit is meestal bedoeld als een compactere en mobiele uitvoering van een noodpakket. De meeste verkrijgbare survival-kits zijn afgestemd op het overleven in de natuur. Wil je een survivalkit om in urbane (stedelijke) omgeving te kunnen overleven dan kun je die over het algemeen beter zelf gaan samenstellen.

EDC

Persoonlijk vind ik de combinatie EDC (every-day-carry) en een survivalkit voor de urbane omgeving ideaal. Hier stop je dus spullen in die je (bijna) dagelijks gebruikt en items die je helpen wanneer reguliere voorzieningen er niet zijn.

Denk hierbij aan zaken als een powerbank, een multitool, snackreep, waterzuiveringstabletten, stukje ductape, contant geld, een zaklampje, een aansteker en nog alternatieve manier om vuur te maken, een ehbo-kitje, medicatie, zonnebril, noodponcho, anti-insectenmiddel, mondkapje, pen en notitieblokje.

Ruilmiddelen

In een noodsituatie zijn je euro’s of dollars mogelijk nog weinig waard. Goud en zilver zijn bekende ruilmiddelen die altijd wel waarde behouden. Naast de voor de hand liggende edelmetalen zijn er veel andere items die je als ruilmiddel in kunt zetten. Andere zaken die na een ramp te gebruiken zijn als ruilmiddel zijn o.a. batterijen, kaarsen, wc-papier, zeep, sigaretten, koffie, lucifers en petroleum.

Plannen

In een noodsituatie heb je een plan nodig. Het is verstandig om een persoonlijk calamiteitenplan op te stellen voor je gezin en jezelf. Want, waar ga je heen als je niet in je eigen huis kunt blijven? En hoe kom je op die plek? Door hier van tevoren over na te denken, kun je voorkomen dat je fouten maakt en vergroot je je overlevingskansen. In een burgeroorlog kan een gevangenis of een brug een hele gevaarlijke plek zijn en deze plekken vermijd je dan ook in je plannen.

Overige prepper-hulpmiddelen

Niet iedere prepper bereidt zich op eenzelfde manier voor of op dezelfde noodsituaties. In een stedelijke setting heb je andere spullen en technieken nodig om te overleven dan op het platteland.

In sommige delen van Nederland is een boot een handig hulpmiddel vanwege de kans op een watersnoodramp. In andere delen van het land heb je mogelijk een grotere kans op een langdurige stroomstoring of chemische ongelukken.

Wie zijn nu die preppers?

Je had misschien voor het lezen van het bovenstaande een beeld van preppers dat lijkt op die van de Doomsday Preppers. Preppers zoals die te zien waren in de gelijknamige serie van National Geographic. In deze serie bereidden mensen zich voor op alle denkbare rampen, van meteoriet-inslagen tot chemische oorlogen. En op zonnevlammen die alle elektrische apparatuur onklaar maakt, zombie-aanvallen of zelfs op de invasie van een buitenaardse soort.

Maar niets is minder waar. De meeste preppers in de Lage Landen zijn doorsnee nuchtere mensen met een rijtjeshuis en een baan. Het preppen is voor hen een levensstijl waar ze ook in het dagelijks leven de vruchten van plukken. Ze repareren vaak veel dingen zelf of hebben een moestuintje voor lekker vers eten.

Veel preppers hangen niet aan de grote klok dat zij zich voorbereiden op rampen en noodsituaties. Op deze manier voorkomen zij dat mensen met slechte bedoelingen hun voorraden willen stelen als er gevaar dreigt. Maar vaak ook omdat er onbegrip is in hun omgeving wanneer ze vertellen dat ze zich voorbereid hebben op rampen en calamiteiten.

Tenslotte

De meeste preppers zijn mensen die net als ieder ander gewoon het beste van het leven willen maken. Ze zijn alleen beter voorbereid op noodsituaties. Of dat nu brand in huis is, of situaties waarin de maatschappij zoals we die nu kennen niet meer functioneert. En of dat nu enkele uren, een paar dagen of zelfs maanden of jaren duurt. Preppen vergroot je kansen om er met minder kleerscheuren vanaf te komen.

Wil jij je ook voorbereiden op noodsituaties, bezoek onze webwinkel dan eens en lees de andere artikelen op onze blog!

Plan for the best, prepare for the worst.