• Lorem ipsum

Sawyer waterfilters: tips en trucs voor het onderhoud

20 Mar 2023
door Noodzaken

De waterfilters van Sawyer behoren tot de beste waterfilters op de markt. Maar zelfs een eenvoudig te gebruiken filter als de Sawyer, heeft onderhoud en aandacht nodig. En dat is belangrijk om te onthouden, want schoon en veilig drinkbaar water is belangrijk voor je gezondheid.

Sawyer waterfilters: tips en trucs voor het onderhoud

Sawyer waterfilters behoren tot de meest verkochte waterfilters. Van het bekendste model, de SP128, die zeer populair is bij preppers en lichtgewicht kampeerders tot het Squeeze SP129 filter die bij de serieuze backpacker of trail-hikers de populairste keuze is. 

De Sawyers verwijderen meer zichtbare en onzichtbare deeltjes uit het water dan je je kunt voorstellen. Want zelfs water dat er sprankelend helder uit ziet kan in werkelijkheid vol zitten met ziekmakende deeltjes. Weet dat je kunt vertrouwen op je Sawyer filter maar elk waterfilter, ook een Sawyer, heeft onderhoud en aandacht nodig.

De Sawyer Squeeze Pouches (knijpzakken) bijvoorbeeld zijn stevig, maar helaas niet onverwoestbaar. Ze kunnen scheuren als gevolg van teveel druk die er op uitgeoefend wordt. Dat kan gebeuren wanneer men water met veel kracht te snel door het waterfilter heen probeert te drukken, of wanneer het filter gereinigd moet worden en het daardoor teveel weerstand creëert.

Tips voor betere resultaten en een langere levensduur (van het waterfilter en de knijpzakken):

 1. Druk niet té hard op de knijpzak, en wring de Squeeze Pouch zeker niet uit alsof je een vaatdoekje uitwringt. Vooral dat uitwringen is ‘dodelijk’ voor zo’n knijpzak.
 2. Vaker ‘backwashen’; zo noem je het reinigen van je Sawyer waterfilter.

  Backwashen: Spuit met kracht schoon water vanuit de zijde waar het gefilterde water uit komt door het filter heen. Zo komt het vuil dat zich in het filter opgehoopt heeft er weer aan de vuil-water-zijde uit.

  Backwash je filter dus vaker en met meer kracht. Neem de Cleaning Plunger (de reinigingsspuit) mee op je trip, zeker als het een meerdaagse reis is. Het is belangrijk dat de eerste backwash zo krachtig is dat het alle fibers (vezels van het filter) doorspoelt, en niet slechts een pad maakt van de minste weerstand.
  Bij troebel of modderig water, plaats je de Cleaning Plunger na het backwashen aan de andere zijde en duw je water door het filter om vuildeeltjes los te maken die nog tussen de vezels vast kunnen zitten. Daarna herhaal je het backwashen tot er helder water uit je Sawyer komt.
 3. Bevestig het filter niet té strak op de Squeeze Pouch. Wanneer je de Pouch te strak bevestigt kunnen de o-ringen vervormd raken of van hun plek geduwd worden. Als dat het geval is is er mogelijk geen goede ‘seal’ of afsluiting en zou er water uit kunnen lekken.
 4. Wanneer je filter langzaam of zelfs bijna helemaal niet meer ‘loopt’ probeer dan eens te backwashen met heet water (niet heter dan 60 graden). Je moet dit mogelijk meerdere keren herhalen om het filter te ontstoppen. Als dat niet helpt zou het kunnen zijn dat je kalkafzetting in de vezels hebt. Leg je waterfilter dan in een bakje met azijn, of azijn-oplossing, en laat het 30 minuten tot wel enkele uren inweken. Daarna ga je weer met heet water (max. 60 graden) backwashen. Ook hier geldt weer, herhaal dit proces net zo lang tot het filter weer goed door loopt.
 5. Laat je filter niet bevriezen. Zolang je het filter niet in gebruik genomen hebt is er niks aan de hand en zijn temperaturen onder het vriespunt geen probleem. Maar bij een eenmaal in gebruik genomen filter met natte fibers is er geen zekere manier om te kunnen beoordelen of een filter beschadigd is door bevriezing. Wanneer je je in koude omstandigheden bevindt met temperaturen onder het vriespunt raden we je aan je Sawyer dicht op je lichaam te bewaren, in je jas, of zak van je broek. Bewaar je waterfilter gedurende de nacht in je slaapzak. Zo voorkom je dat het binnenste van het filter kan bevriezen. Meer hierover verder naar beneden.
 6. Het kost tijd en praktijkervaring om te leren hoe je je filter het best gebruiken kunt. Neem daarom altijd een reserve Squeeze Pouch mee op je trip, bij voorkeur niet alleen tijdens die leerfase, maar altijd eigenlijk zou ik je willen aanraden.
 7. Gebruik niet teveel chloor wanneer je je filter reinigt want dat kan de vezels van je Sawyer beschadigen. Een dopje chloor op een liter water is voldoende.

Onderhoudstip: 
In plaats van chloor of bleekmiddel kun je ook COSIL 47 gebruiken, een nano-zilver-oplossing. Ook wel bekend onder de naam Colloïdaal Zilver. Hiermee kun je je waterfilter desinfecteren en voorkom je nieuwe aangroei van micro-organismen in je waterfilter tijdens opslag. 

Ook de goedkopere waterzuiveringstabletjes zoals die van Oasis of Aquatabs zijn zeer geschikt om waterfilters zoals die van Sawyer te desinfecteren. 

BELANGRIJK m.b.t. het backwashen:

Duw het water er zo hard mogelijk doorheen. En backwash vanuit de zijde waar het schone water uit komt! Het backwashen kun je bijna niet met téveel kracht uitvoeren. De fibers in het filter kunnen ontzettend veel hebben en hebben echt geen moeite met die waterdruk die jij tijdens het backwashen creëert. Gebruik je onvoldoende kracht, dan gaat het water tijdens de backwash gewoon het pad van de minste weerstand kiezen, en duwt het water niet de vuildeeltjes die het filter gaan blokkeren eruit. Voor de cijfertjes; de fibers in het filter kunnen een waterdruk van 20 psi aan, dat is omgerekend 1,38 bar.

Dus houd het volgende in je achterhoofd:
– Bij backwashen > gebruik al je oerkracht!
– Bij het knijpen in je Squeeze Pouch > Wees voorzichtig! Duw met beleid de knijpzakken leeg door het filter.

Voorkom bevriezing van je Sawyer waterfilter

Het filter in de Sawyer is een precisie-instrument. De gebruikte filtermembraan-techniek is afkomstig uit de medische wereld. Het membraan in je Sawyer kan niet tegen bevriezing. De microscopisch kleine gaatjes in het filter kunnen hierdoor beschadigd raken. De kans is aanwezig dat er nadien dus schadelijke micro-organismen door het filter heen kunnen glippen.

Je moet dus proberen te voorkomen dat je Sawyer bevriest. Bewaar een in gebruik genomen filter dus altijd op een vorstvrije plek. Want hoe goed je je filter ook door blaast of uitschudt, er zal altijd vocht achterblijven in het filter.

Je wilt op je waterfilter kunnen vertrouwen. Is het eenmaal bevroren geweest dan weet je niet of het filter nog 100% veilig is. Of je moet er water mee filteren en dit eerst ergens laten testen. Maar je wilt geen risico nemen met de kwaliteit van je drinkwater!

Tips om bevriezing van je Sawyer waterfilter te voorkomen:

 • Bewaar je filter op een vorstvrije plek.
 • Op reis of onderweg in winterse omstandigheden; bewaar je filter ’s nachts bij je in je slaapzak en overdag in je jaszak, of op je lichaam.
 • Gebruik je je Sawyer inline met een drinksysteem, doe er dan minimaal een Thermal Sleeve omheen, en neem met enige regelmaat een slok water. Probeer je filter ook op een plek te monteren in de slang die het minst aan de elementen blootgesteld wordt.

Instructies voor het regelmatige onderhoud, reiniging en opslag van je Sawyer filter vind je ook afgedrukt op de Squeeze Pouches.

Ga voor instructievideo’s, veelgestelde vragen en de laatste informatie naar de website van Sawyer.