• Lorem ipsum

Blijf warm met een isolatiedeken

4 Mar 2023
door Noodzaken

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam een bepaalde continue temperatuur nodig. Door een aantal situaties kan dit echter dusdanig verstoord worden dat de temperatuur daalt. Voorbeelden hiervan zijn lange tijd in koud water liggen, bewusteloosheid in de buitenlucht of langdurig verblijf in een koude omgeving.

Met een isolatiedeken, ook wel nooddeken, isoleerdeken, reddingsdeken, space blanket of mylar bag genaamd kun je onderkoeling en oververhitting van het lichaam tegengaan. Een isoleerdeken mag daarom eigenlijk in geen enkele verbanddoos, noodpakket of eerste hulp-uitrusting ontbreken. Thuis, onderweg met de auto, met de boot of tijdens een wintersportvakantie? Een isolatiedeken is een veiligheidsmiddel dat absoluut niet vergeten mag worden!

Daarnaast kun je reddingsdekens ook gebruiken om op te liggen, als nooddeken, afdak of als signalering zodat de hulpdiensten je gemakkelijker kunnen zien. En je kunt isolatiedekens ook gebruiken om zonlicht te blokkeren op je tent of auto, en deze zo koeler houden.

Kenmerken van isoleerdekens

De bekende goud- en zilverkleurige isoleerdekens zijn over het algemeen zeer compact verpakt in een gripzakje. Ze zijn onbeperkt houdbaar. Eenmaal uit de verpakking heb je een isolatiedeken van ca. 210 x 160 cm. Isolatiedekens zijn gemaakt van heel dun en licht materiaal, maar met een zeer effectieve werking. Gemiddeld weegt een isolatiedeken van 210 x 160 cm zo’n 40 gram.

Isolatiedeken

Hoe gebruik je de dubbelzijdige isolatiedeken?

Bij onderkoeling:
voor gebruik bij onderkoeling wikkel je de persoon in de reddingsdeken, met de goudkleurige zijde naar buiten gericht, om verdere afkoeling te voorkomen.

Bij oververhitting:
voor gebruik bij verbranding en oververhitting hou je de zilverkleurige zijde van de isolatiedeken naar buiten gericht.

Voorbereiding op noodsituaties

Wil je goed voorbereid zijn op noodsituaties en calamiteiten dan mag de isolatiedeken zeker niet ontbreken. In de standaard noodpakketten in onze webwinkel zul je deze isolatiedekens daarom ook altijd terugvinden. Wil je weten wat er verder nog in een noodpakket hoort, lees dan ons artikel hierover. 

Bij Noodzaken vind je alles wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op noodsituaties. Wil je onze isolatiedekens eens bekijken, klik dan hier.