• Lorem ipsum

Aggregaat als noodstroomvoorziening

3 Jul 2019
door Noodzaken

Tijdens een langere periode van stroomuitval of onzekerheid in de maatschappij zal er een run op aggregaten ontstaan. Het beste moment om er een aan te schaffen is dus vóórdat je hem nodig hebt. En dat geldt eigenlijk voor alle artikelen die je gebruikt tijdens een noodsituatie of calamiteit.

Een aggregaat, ook wel bekend als een generator, is een veelgebruikt apparaat dat in diverse situaties ingezet wordt om elektriciteit op te wekken. Of het nu gaat om een noodsituatie bij stroomuitval, werken op afgelegen locaties zonder elektriciteitsnetwerk, of het voorzien in extra vermogen tijdens evenementen of bouwprojecten. Een aggregaat biedt een betrouwbare bron van elektrische energie.

Een aggregaat bestaat uit een motor die wordt aangedreven door brandstof, zoals benzine, diesel of aardgas, en een generator die de mechanische energie omzet in elektriciteit. Het kan variëren in grootte en capaciteit; van draagbare units die gemakkelijk kunnen worden verplaatst, tot grote industriële generatoren die in staat zijn om grote gebouwen, fabrieken en zelfs hele gemeenschappen van stroom te voorzien.

Dankzij hun veelzijdigheid worden aggregaten gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de bouw, de evenementenbranche, de gezondheidszorg, de scheepvaart en vele andere. Ze zorgen ervoor dat belangrijke apparatuur blijft werken. Dat verlichting beschikbaar is en essentiële processen doorgaan, zelfs wanneer er geen toegang is tot het reguliere elektriciteitsnet.

Ze zijn natuurlijk zeer nuttig tijdens stroomstoringen of langdurigere black-outs. En ook in landen met een onbetrouwbaar elektriciteitsnet worden ze veelvuldig ingezet. Ook mensen die off-grid leven en hun eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen of windturbines maken gebruik van aggregaten voor de momenten dat er te weinig stroom opgewekt wordt en de accu's niet toereikend zijn.

De technologie achter aggregaten is nog steeds in ontwikkeling, waardoor ze efficiënter en milieuvriendelijker worden. Moderne aggregaten maken gebruik van geavanceerde motoren en regelsystemen om het brandstofverbruik te optimaliseren en de geluidsproductie te verminderen. Bovendien worden er steeds meer generatoren ontwikkeld die werken op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas of waterstof, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

Kortom, aggregaten spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een betrouwbare stroomvoorziening in uiteenlopende situaties. Of het nu gaat om noodgevallen, tijdelijke stroombehoeften of het ondersteunen van afgelegen locaties, deze krachtige apparaten bieden de nodige elektriciteit om aan de behoeften van verschillende sectoren en gemeenschappen te voldoen.

Periodiek onderhoud is voor de betrouwbaarheid van wezenlijk belang om altijd terug te kunnen vallen of te beschikken over een werkend aggregaat. Want het enige dat erger is dan het niet hebben van een aggregaat tijdens een stroomuitval is een aggregaat dat niet wil starten.

Lees eerst dit korte artikel (engelstalig) eens wanneer je er over denkt om een diesel- of benzine-generator aan te gaan schaffen.

Powerstation - een praktisch en modern alternatief

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een Powerstation in plaats van een generator op benzine of diesel. Een powerstation is veel eenvoudiger in gebruik en heeft geen onderhoud nodig, behalve dan dat je ze periodiek moet opladen of moet controleren hoeveel energie er nog in de accu zit.

Een powerstation maakt ook geen lawaai en veroorzaakt geen stank door uitlaatgassen. Lees meer over Powerstations in ons blog.