• Lorem ipsum

10 toepassingen voor kabelbinders

21 Jun 2019
door Noodzaken

Kabelbinders zijn handige hulpmiddelen die in bijna elke situatie van pas kunnen komen. Ze verdienen in elke nooduitrusting een plaatsje.

Kabelbinders zijn handige hulpmiddelen die in bijna elke situatie van pas kunnen komen. Hun veelzijdigheid maakt ze vergelijkbaar met duct tape, omdat ze, net als duct tape, voor zó ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De kracht en houdkracht zijn indrukwekkend, zelfs van de kleinere versies.

De moderne kabelbinder, die ook wel zip-tie, tie-wrap, tie-rib, tyrap en ladderstrip genoemd wordt, is meestal gemaakt van kunststof. Kabelbinders werden oorspronkelijk, zoals je misschien al kan raden, ontwikkeld om kabels bij elkaar te binden. Tegenwoordig zijn ze te vinden in gereedschapskisten, ehbo-trommels, noodpakketten en kampeer- en jachtuitrustingen, omdat ze zo veelzijdig te gebruiken zijn.

Het eerste patent op de kabelbinder werd in 1958 aangevraagd door een electro-technisch bedrijf, dat de kabelbinders bij het aanbrengen van bedrading in vliegtuigen toepaste. Sindsdien worden de kabelbinders wereldwijd gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Kabelbinder of tie-wrap in gebruik als handboeien

10 manieren om kabelbinders te gebruiken tijdens een survivalsituatie:

  1. Met kabelbinders kun je items strak inpakken zodat ze minder plaats innemen. Rol bv. kledingstukken zoals broeken, shirts, ondergoed en sokken op, en zet ze vast met een zip-tie.
  2. Gebruik ze bij het zetten van valstrikken, dit geeft je veel flexibiliteit bij het maken van vallen.
  3. Gebruik ze bij het bouwen van een schuilplaats, met een tent of zeil, palen of stokken.
  4. Repareer er je uitrusting zoals rugzakken, riemen en tenten mee. Gebruik een zip-tie om kleding, riemen en ritsen te repareren.
  5. Gebruik ze om je broek strak om je enkels te doen, om je te beschermen tegen teken, slangen en muggen.
  6. Hou er een spalk mee op zijn plek.
  7. Maak er spullen mee vast aan je tas of aan je schuilplaats.
  8. Maak er een speer mee door er een mes mee aan een stok te bevestigen.
  9. Gebruik ze als handboeien.
  10. Gebruik ze als ‘knoeibewijs’ bij een slot of ritssluiting bijvoorbeeld. Als je iets vastzet met een zip-tie, en iemand ermee gaat zitten knoeien, dan zal de zip-tie doorgesneden of uitgerekt zijn. Zo weet je dat iemand binnen heeft proberen te komen.

Welk type kabelbinders zou je moeten kopen?
Je zou uiteindelijk verschillende lengtes kabelbinders moeten willen hebben, zodat je altijd een tie-rib voor elke toepassing op voorraad hebt, en ga voor kabelbinders van goede kwaliteit!

Tiewraps worden in verschillende kleuren verkocht. De witte versies zijn gevoeliger voor inwerking van ultraviolet licht en daardoor vooral geschikt voor gebruik binnenshuis. Buiten boeten ze na verloop van tijd aan kwaliteit in. De donker gekleurde tiewraps zijn veel minder gevoelig voor uv-licht en behouden buiten langer hun flexibiliteit en sterkte. Bij Noodzaken verkopen we de zwarte tie-wraps, klik hier voor meer info.

Ikzelf gebruik daarom vooral de zwarte tie-ribs voor zaken die langdurig vast moeten zitten, of als ik niet wil dat de zip-tie zo zichtbaar is. De witte, die ook meestal iets goedkoper zijn, gebruik ik voor eenvoudigere klusjes, en doeleinden met een wat tijdelijker karakter. De zwarte tie-ribs zijn daardoor ook iets duurder dan de witte over het algemeen.

Kabelbinders verdienen in elke (nood)uitrusting en huishouden een plaatsje
Kabelbinders zijn relatief goedkoop en in grote hoeveelheden beschikbaar. Zorg er dus voor dat overal, waar je ze mogelijk nodig zult hebben, de beschikking hebt over voldoende tie-ribs. Stop er een paar in je bug-out-bag en noodpakket, bewaar er wat in je auto, in je gereedschapskist, je ehbo-kit en houd er een paar apart voor gebruik in en om het huis. Ze zijn via deze link bij Noodzaken te koop.

Waar gebruik jij kabelbinders voor? Heb je nog een tip of goed idee, laat het me weten.