• Lorem ipsum

Verbeter je DAB+-ontvangst in 4 stappen

20 Aug 2022
door Noodradio.nl

Voordat we dieper ingaan op het oplossen van ontvangstproblemen, laten we eerst begrijpen waarom je überhaupt een zwak signaal hebt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol.

Je locatie speelt een belangrijke rol. Als de dichtstbijzijnde zender ver weg is, kan dit leiden tot een zwak DAB+-radiosignaal. Ook de plek in je huis waar je de radio plaatst, kan een groot verschil maken. Bijvoorbeeld, kelders of gebouwen met dikke muren en gewapend beton kunnen de ontvangst negatief beïnvloeden. DAB+ werkt doorgaans beter in open buitenomgevingen en is juist perfect voor gebruik in draagbare radio's of autoradio’s.

Soms kunnen storende bronnen in je directe omgeving ook problemen veroorzaken. Dit noemen we interferentie. Andere elektrische apparaten zoals mobiele telefoons, televisies, laptops en LED-lampen kunnen het radiosignaal verstoren. Je kunt proberen je radio wat verder weg te plaatsen van deze apparaten en kijken of dit de ontvangst verbetert.

DAB+-radio's anders werken dan traditionele FM- en AM-radio's, wat invloed heeft op hoe ze signalen ontvangen. FM en AM werken met analoge signalen, die doorgaans minder gevoelig zijn voor interferentie dan DAB+. Als er interferentie optreedt bij FM en AM, kan dit de geluidskwaliteit verminderen, maar meestal kun je de uitzending nog wel volgen.

DAB+ daarentegen maakt gebruik van digitale signalen. Hierdoor biedt het voordelen zoals betere geluidskwaliteit en meer zenderkeuzes, maar het maakt de ontvangst gevoeliger voor storing. Bij een te zwak signaal kan de radio het digitale signaal niet goed decoderen, wat kan leiden tot volledig signaalverlies of vervelende geluidseffecten.

Gelukkig kun je je DAB+-signaal verbeteren met deze 4 stappen:

Stap 1:

Probeer je radio dichter bij een raam te plaatsen of weg van dikke betonnen muren. Of plaats de radio op een hele andere plek in huis. Sommige radio's hebben een signaalsterkte-indicator op het LCD-display, wat je kan helpen de beste locatie te vinden.

Stap 2:

Pas de positie van de antenne aan: probeer de lengte, hoek en richting te variëren. Verticale positionering werkt meestal het beste voor DAB+-radio-antennes. Sommige DAB+-radio's kunnen een externe antenne gebruiken, wat de signaalsterkte aanzienlijk kan verbeteren.

Stap 3:

Schakel storende elektrische apparaten uit: identificeer de bron van interferentie door één voor één elektrische apparaten uit te schakelen totdat de storing verdwijnt. Zo kun je de boosdoener vinden.

Stap 4:

Probeer je radio opnieuw in te stellen: schakel de radio aan en uit, en gebruik indien mogelijk de 'autotune'-functie om de zenders opnieuw te programmeren.

Mocht je na het doorlopen van deze stappen nog steeds problemen ondervinden, dan kan er mogelijk een probleem zijn met je DAB+-radio zelf of je bevindt je op een locatie waar het DAB+-signaal niet goed genoeg is. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant of leverancier voor verdere assistentie.