Terug

Door grote drukte bij de bezorgers kan de levering mogelijk iets langer op zich laten wachten. Onze excuses hiervoor.

Waterfilters: schoon drinkwater hoort bij een goede voorbereiding op rampen

Een waterfilter is een essentieel onderdeel van een goede voorbereiding op calamiteiten. Bij Noodzaken kun je verschillende soorten water filters kopen; o.a. pompwaterfilters, lichtgewicht waterfilters en zwaartekracht-waterfilters.

Filters

Waterfilters: schoon drinkwater hoort bij een goede voorbereiding op rampen

Hulp bij het kopen van een waterfilter

Schoon en veilig drinkwater is essentieel om te kunnen overleven, je kunt langere tijd zonder voedsel, maar slechts een dag of drie zonder water. Een waterfilter is daarom een essentieel onderdeel van een goede voorbereiding op calamiteiten. Je kunt er ook voor kiezen om water op te slaan of, nog beter, om zowel een voorraad water voor enkele dagen als een of meerdere waterfilters aan te schaffen.

Je kunt water op verschillende manieren zuiveren; je kunt het o.a. koken, behandelen met waterzuiveringstabletten of -druppels, of met een waterfilter ontdoen van zwevende deeltjes, bacteriën, protozoa en virussen. Een waterfilter dat ook actiefkool bevat verbetert ook nog eens de smaak en verwijdert nare muffe geurtjes en haalt een groot gedeelte van o.a. pesticiden, chemicaliën en chloor uit het water.

Soorten drinkwater filters

Bij de waterfilters kun je dan ook weer kiezen uit een aantal verschillende methodes. Zo kun je bij Noodzaken grofweg kiezen uit; pomp-waterfilters, waarmee je het water door een filterelement heen pompt, zwaartekracht-filters, waarbij het vuile water door de werking van de zwaartekracht door het filterelement heen loopt, UV-waterzuiveraars, waarbij UV-licht in het water aanwezige organismen en virussen onschadelijk maakt en waterfilters waarbij je het water door het filter heen zuigt, alsof je door een rietje drinkt.

Actief-kool in waterfilters

Een extra toevoeging bij een aantal waterfilters is het gebruik van actief-kool. Dit is wat ons betreft geen filtermethode op zich, maar een toevoeging aan de hiervoor genoemde filtermethodes.

Actief-kool verwijdert chemische verontreinigingen uit het water en zorgt ervoor dat geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen. De werking van het actieve kool berust op de adsorptie van een opgeloste verontreiniging aan het oppervlak van dat actief-kool. Het koolstof is geactiveerd door middel van stoom of een chemisch proces. Hierbij ontstaan poriën van moleculaire afmetingen waardoor het uitwendige oppervlak van de koolstof vergroot wordt, meestal 500 tot 1500 m2 per gram! Naast adsorptie kent het actief kool ook een biologische reiniging en verwijdert het onder andere hormonen, pesticiden, antibiotica, fenolen, nicotine en chelaten uit het water.

Echter, in veel lichtgewicht waterfilters en outdoor hulpmiddelen met actiefkool gaat het water vaak te snel door het actief kool en/of zijn de hoeveelheden actief kool te klein om alle genoemde verontreinigen uit het water te halen. Maar over het algemeen gaat het wel om een aanzienlijk deel hiervan. Bij de outdoor waterfilters zit het actief kool er vooral in om de smaak en geur van het water te verbeteren.

Dus, en dat geldt eigenlijk altijd, begin met water dat al zo schoon en veilig mogelijk is. Kun je kiezen uit regenwater uit een ton of water uit een sloot, kies dan het regenwater. Water dichtbij een boerderij of water iets verder weg uit een vennetje, pak dan dat water uit het vennetje. Water uit een stadsgracht, of water uit de stortbak van een toilet, water uit de stortbak.

Waterfilter kopen?

Bij Noodzaken kun je meerdere soorten filters van bekende merken als Katadyn, Lifestraw, Steripen en Sawyer kopen. Van compacte lichtgewicht waterfilters zoals de Sawyer Mini SP128 voor in een EDC of noodpakket tot zwaartekracht waterfilters voor gebruik op je bug-out-location, thuis of in je basiskamp.

Denk Vooruit - Be prepared

Wil je goed voorbereid zijn op noodsituaties en rampen zoals stroomuitval, overstromingen, terroristische aanslagen, maatschappelijke onrust of extreme weersituaties? Denk dan ook eens aan een goed noodpakket, lang houdbaar noodvoedsel en andere noodartikelen zoals zaklampen, powerbanks en survival kits.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Noodzaken.nl 9,7 / 10 - 300 Reviews @ Webwinkelkeur