Goudprijs (Live)

Wat zit er in een noodpakket?

Geplaatst door Noodzaken 01-11-2015 0 Reactie(s) Preppen / zelfredzaamheid,

Wat is de inhoud van een noodpakket?Een noodpakket bevat de belangrijkste zaken die je zéker bij de hand moet of wilt hebben. Ze vergroten je kansen om een ramp of noodsituatie goed te doorstaan. De inhoud van een noodpakket is sterk afhankelijk van de omgeving waar je woont, het klimaat, persoonlijke omstandigheden en ga zo maar door. Daarom heeft de Nederlandse overheid een aantal jaren geleden een lijst opgesteld met een aantal noodartikelen die eigenlijk in elk noodpakket zouden moeten zitten.

 

Experts op het gebied van calamiteiten en noodsituaties zijn het er over eens; om werkelijk voorbereid te zijn op een crisis of ramp zou je op zijn minst een voorraad voedsel, water en noodartikelen voor drie dagen (72 uur) bij de hand moeten hebben. En, hoe meer voorraden je opzij gezet hebt, hoe beter.

 

De basislijst met noodartikelen

 

En verder:

  • Drie liter water per dag per persoon, voor minstens drie dagen
  • Voorraad houdbaar eten voor minstens drie dagen (plus blikopener als het eten in blik zit)
  • Voorraadje van de medicijnen die je gebruikt op doktersvoorschrift
  • Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
  • Reservesleutels van huis en auto
  • Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen
  • Voorraad verzorgingsartikelen: wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels.
  • Lichte regenponcho per gezinslid.
  • Iets om drinkwater mee te vervoeren (fles of jerrycan).

 

Deze lijst is een suggestie. Afhankelijk van je eigen situatie (de samenstelling van je gezin, je gezondheid, of het voor in huis of in je auto is) heb je misschien andere dingen nodig. Vul de lijst daarom zelf verder aan. En: controleer elk half jaar of je voorraad nog compleet en houdbaar is. Heb je voedsel en water in je voorraad, gebruik dan daarvan de artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum in zicht komt, en vervang deze door nieuwe.

 

Omdat je nooit weet waar je bent wanneer een ramp plaatsvindt, adviseren experts om minstens één survivalkit, noodpakket of emergency-go-bag te bewaren in je huis, je auto en op je werkplek. Elk gezinslid zou over een eigen survivalkit of emergency-go-bag moeten kunnen beschikken, of het noodpakket dat je samengesteld, of gekocht, hebt zou voor meerdere personen geschikt moeten zijn.

 

> Bezoek ook de Denk Vooruit-website van de overheid (link opent in een nieuw venster).

Loading...
Loading...
Loading...